Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.ArticlePage.

Investering

US versus Skandinavien

5 min

17.12.2024

Efter at Trump vandt overbevisende over Kamala Harris ved valget i november, har amerikanske aktier klaret sig langt bedre end de fleste øvrige aktiemarkeder.

Investeringsrådgiver i Andelskassen, Rasmus Skov Nielsen, vurderer, at der er god mulighed for, at de amerikanske aktier på den længere bane vil blive overhalet af skandinaviske kvalitetsaktier og grøn omstilling. Han vejer her fordele og ulemper ved US versus Skandinavien. 

 

Kursudviklingen på amerikanske og skandinaviske aktier (Bloomberg)

Kursudvikling - amerikanske og skandinaviske aktier
S&P 500 og OMX Nordic 40

 

GODE GRUNDE TIL AT INVESTERE I AMERIKANSKE AKTIER 

  1. Der er her, at der er momentum
    Lige nu er det ubetinget på det amerikanske marked, at der er momentum og opmærksomhed. Og det har en selvforstærkende effekt. De internationale investorer kigger i øjeblikket i høj grad mod USA, og alene dét giver grobund for nye kursstigninger. De stigende aktiekurser tiltrækker nemlig endnu flere investorer, der også vil ”have en bid af kagen”. 

  2. Det amerikanske privatforbrug og arbejdsmarked understøttes af Trump
    Privatforbruget fylder rigtig meget i USA’s økonomi – næsten 70%. Men de amerikanske forbrugere har de seneste år været hårdt pressede af stigende renter og høj inflation, der har udhulet deres købekraft. Donald Trump har gjort det til en mærkesag at tage hånd om den amerikanske forbruger. Det skal ske med skattelettelser på lønindkomst, og så vil han gøre drikkepenge – der ikke er en uvæsentlig faktor i amerikansk økonomi – skattefrie (men lad os nu se om han får det gennemført).

    Den nye regering i USA har desuden planer om at stramme grænsekontrollen og deportere millioner af illegale immigranter. Det vil reducere arbejdsstyrken og dermed åbne for lønstigninger for de ”tilbageværende” på arbejdsmarkedet. På længere sigt vil kraftig løninflation naturligvis være negativt for amerikansk økonomi, men på den korte bane giver det forbrugerne flere penge mellem hænderne. Alt i alt vil en højere disponibel indkomst hos de amerikanske forbrugere – drevet af skattelettelser og lønstigninger - være godt nyt for det amerikanske aktiemarked.

  3. Trumps toldmure beskytter de amerikanske virksomheder
    ”America first!”. Det er den nye regerings slagord – også når det gælder de amerikanske virksomheder. Derfor kommer vi i Donald Trumps præsidentperiode til at se en markant opbyggelse af toldmure, der stiller de amerikanske virksomheder langt bedre på hjemmemarkedet end udenlandske konkurrenter. Forventeligt kommer der op til 20% importtold generelt (inklusive på europæiske varer) og op til 60% på import fra Kina.

    Derudover vil regeringen nedsætte selskabsskatten og finansiere støtteordninger til erhvervslivet. Samlet set giver told, skattelettelser og støtteordninger de amerikanske virksomheder rigtig gunstige vilkår for at forøge deres indtjening de kommende år. Og det er godt nyt for aktiemarkedet. 

  4. De amerikanske teknologigiganter står stærkt i ”AI-epoken”
    ”De fantastiske syv” lyder som noget fra en film. Og det er det faktisk også, for navnet refererer til en westernfilm fra 1960 om syv slagkraftige cowboys.  Men på finansmarkederne er navnet de senere år blevet synonymt med syv store amerikanske teknologiselskaber, der har performet ekstremt stærkt. I perioder så stærkt, at de alene har trukket kursudviklingen på det amerikanske aktiemarked. De fantastiske syv er Amazon, Apple, Microsoft, NVIDIA, Tesla og Alphabet (Google).

    Selskabernes forretningsmodeller er langt hen ad vejen baseret på udnyttelsen af kunstig intelligens (AI), der har været det helt store buzzword på finansmarkederne de senere år. ”AI-epoken” har NVIDIAS topchef Jen-Hsun Huang meget sigende kaldt den tid, vi lever i. Mulighederne inden for AI er ekstremt store, og de amerikanske teknologigiganter står derfor stærkt rustet til at skabe indtjening de kommende år. 

GODE GRUNDE TIL AT INVESTERE I SKANDINAVISKE AKTIER

  1. Du kan gøre et ”kup”
    Succeshistorien på det amerikanske aktiemarked har medført, at amerikanske aktier er dyre sammenlignet med næsten alle andre aktiemarkeder. De amerikanske aktieindeks er nu værdiansat til niveauer, der er på højde med dem, som vi oplevede under teknologiboblen omkring år 2000. Markedet indregner med andre ord et næsten perfekt økonomisk scenarie for USA.

    Høj værdiansættelse – altså høje P/E-værdier – er ikke nødvendigvis et problem i sig selv. For det viser, at investorerne er villige til at betale en høj pris for at få andel i en virksomheds overskud, hvilke typisk beror på, at investorerne har stor tillid til aktiens afkastpotentiale. Men de høje værdiansættelser øger også risikoen for, at de amerikanske aktier får svært ved at leve op til de tårnhøje forventninger. Det kunne tale for, at andre aktiemarkeder – herunder det skandinaviske – er bedre køb. Danske aktier er fx kun steget ca. 2% i år mod 25% for globale aktier. Ved at tænke i andre baner end amerikanske aktier kan man dermed investere med en mere fornuftig værdiansættelse.

  2. Du investerer i verdens bedste grønne omstilling
    I kølvandet på Donald Trumps sejr i USA skal man som investor nok være en smule påpasselig med at investere kortsigtet i grønne aktier. For det er velkendt, at Trump ser positivt på brugen af fossil energi (olie, gas og kul). Bl.a. har han udpeget Chris Wright, der er direktør for et olieselskab, som energiminister i den nye regering.

    Grøn omstilling er dog en global tidevandsbølge, der ikke kan stoppes af national politik – selv ikke af supermagten USA. Klimabølgen ruller videre trods det bump på vejen, som opleves i øjeblikket. Faktisk er grøn omstilling måske netop en af nøglerne til at få løst de udfordringer, der præger europæisk økonomi.

    Danmark er ved klimatopmødet COP29 i november blevet kåret som verdens bedste, når det kommer til grøn omstilling. Og de øvrige skandinaviske lande er også godt placeret på ranglisten. Investerer man i skandinaviske aktier, får man dermed adgang til nogle af verdens mest grønne selskaber. Og vil man investere i selskaber, der ikke alene er grønne, men har vedvarende energi som basis for deres forretningsmodel, er der også gode muligheder for det via selskaber som Vestas og Ørsted. 

  3. Der er stabilitet, velfærd, lav statsgæld og begrænset politisk risiko
    Er man som investor bekymret for de fundamentale udfordringer i amerikansk økonomi, er Skandinavien et oplagt sted at søge hen. Specielt den høje offentlige gældsætning er udpeget som en faktor, der gør opsvinget i USA uholdbart. USA kører med store budgetunderskud på statens finanser og har i 2024 det tredjestørste underskud i landets historie (kun overgået af årene under pandemien). I kontrast hertil har de skandinaviske lande en meget begrænset statsgæld. I Danmark udgør den 10% af BNP – I USA er det 122%. Ser man på den samlede gæld – altså summen af offentlig og privat gæld – er der dog ikke stor forskel på USA og Danmark.

    De skandinaviske økonomier er blandt verdens rigeste og baseret på verdenskendte velfærdsmodeller. Der er relativt lille indkomstspredning i befolkningen, høj velfærd og en meget stabil forbrugerbase. Det gør, at skandinaviske virksomheder, der afsætter på hjemmemarkedet, typisk ikke oplever massive udsving i afsætningen pga. konjunkturerne. Men for eksportorienterede virksomheder vil der naturligvis være en mere direkte påvirkning fra global økonomi.

    I USA er virksomhederne meget afhængige af, at der er godt gang i privatforbruget, da det udgør en meget stor andel af økonomien. Hertil kommer, at en stigning i ledigheden påvirker det amerikanske privatforbrug meget, da der er begrænset adgang til offentlig forsørgelse, hvis man bliver arbejdsløs. Den risiko er mindre for de skandinaviske virksomheder. I Danmark udgør privatforbruget fx kun 43% af den samlede økonomi. Og dagpengesystemet er meget udbygget, hvilket holder hånden under forbruget i krisetider. De skandinaviske velfærdsmodeller reducerer dermed alt andet lige uforudsigeligheden og risikoen ved at investere i skandinaviske aktier. 

 

5 min

17.12.2024