Ung
Er det nu også nødvendigt med forsikringer?
3 min
18.11.2024
Hvem skal betale regningen, hvis du taber din telefon, du kører nogen ned på dit el-løbehjul, eller din lejlighed bryder i brand, og du mister de fleste af dine ejendele? Kender du allerede svaret, har du formentlig godt styr på det med forsikringer – hvis ikke, så læs med her.
Måske er du allerede flyttet hjemmefra. Måske har du netop søgt ind på dit drømmestudie og skal til at finde en bolig i din kommende studieby. Uanset er det en god idé at tage stilling til, hvilke forsikringer du har brug for, når du ikke længere bor hos dine forældre.
Forsikringer handler om at dække dig selv og dine ting, men også dit ansvar over for andre, hvis der sker en ulykke, du er involveret i. Det gælder både, hvis du er skyld i en skade, eller hvis du eller dine ting bliver beskadiget.
Forsikringer er altså til for at hjælpe dig i de situationer, du tror, aldrig vil ske. Forsikringer kan selvfølgelig ikke forhindre brand, vandskade, tyveri, personskade osv., men de kan gøre en stor forskel for dig, når uheldet ér sket, så du ikke står med hele regningen selv. Og det kan få stor betydning for dig og det liv, du ønsker at leve.
De tre mest almindelige forsikringer
Et forsikringsselskab bygger på et fundament, hvor du betaler til en fælleskasse hver måned, og hvis du skulle komme ude for en skade, vil den fælleskasse give en udbetaling til erstatning for skaden.
Hvilke forsikringer du har behov for, afhænger af hvem du er, hvad du ejer, og hvordan dit liv er. Vi har samlet de tre forsikringer, som dækker de mest almindelige behov.
Indbo- og ansvarsforsikring
En indboforsikring kan dække dit indbo ved f.eks. tyveri, vandskader eller brand. Man kan med andre ord sige, at indboforsikringen dækker alle de løse genstande i din bolig.
Ud over de ting, som er i boligen, kan indboforsikringen også dække de ting, du har med i skole, på arbejde, eller når du er ude at rejse.
Som en del af indboforsikringen har du også en ansvarsforsikring, og den dækker, hvis du kommer til at lave skade på andre personer eller andre personers ting.
Det kan være, du kommer kørende på dit el-løbehjul en dag, og mens du kører forbi en forbipasserende, rammer du personen med din albue, så personen falder, brækker en arm, slår hovedet og får hjernerystelse. Hvem er ansvarlig? Det er du. Og et erstatningsansvar kan i dette tilfælde løbe op i flere hundredetusinde kroner.
Hvis du ikke har en ansvarsforsikring, vil du selv stå med regningen. Og er du studerende eller i lære, vil det være svært at få økonomien til at hænge sammen med sådan en regning hængende over hovedet.
Ulykkesforsikring
Med en ulykkesforsikring er du sikret, hvis du – som navnet antyder - skulle komme til skade ved en ulykke. Får du varige skader som følge af ulykken, vil din ulykkesforsikring altså typisk dække dig. Den dækker også dine tænder, hvis de bliver beskadiget i en ulykke.
Får du varige mén på 5 % eller derover, kan du få en kontant udbetaling fra din ulykkesforsikring, og det kan være en god hjælp, når du pludselig befinder dig i en ny situation i dit liv.
Mange unge mennesker vælger ulykkesforsikringen fra, fordi de hellere vil bruge pengene på noget andet og måske har en stram økonomi. Men har du råd til at lade være? Kommer du ud for en ulykke, som giver varige mén, kan det i værste tilfælde betyde store økonomiske konsekvenser i mange år frem, hvis ikke du er forsikret.
Derfor er det ofte bedre at spare på noget andet end forsikringer, så du er sikret, hvis uheldet rammer dig.
Rejseforsikring
Måske planlægger du at tage på en privat ferierejse til sydens sol, en skiferie til Østrig, en studierejse eller blot en weekendtur til Berlin. Uanset rejseformål og destination har du behov for en rejseforsikring.
Den rejseforsikring, du vælger, skal passe til den tur, du skal på. Du kan f.eks. tilpasse forsikringen med rejsens formål, destination og længde.
Har du ikke en rejseforsikring, kan du risikere, at du selv skal stå for at betale særtransport hjem fra skiferie med dit brækkede ben. Du skal også selv betale for det næste fly hjem, hvis der sker dødsfald eller en alvorlig ulykke med en i din nærmeste familie, og du ikke har en forsikring, der dækker.
Ferien kan blive alt andet en behagelig, hvis du bagefter står med en stor gæld, fordi du har været ramt af en ulykke på ferien.
Det er derfor vigtigt, at du tager stilling til dit forsikringsbehov, inden uheldet er ude.
Vidste du, at:
Du kan tilkøbe en forsikring i mange butikker, når du f.eks. køber ny computer, smartphone osv.? Men ved du også, at du ofte allerede er dækket gennem din indboforsikring?
Det kan derfor være en god idé at læse vilkårene for din indboforsikring godt igennem, inden du tilkøber en forsikring, hvis du er nervøs for at tabe din computer, så den går i stykker.
Fakta
20 % i aldersgruppen 18-30 år har ingen indboforsikring
25% af alle unge i alderen 18-30 år har ingen ulykkesforsikring
Kilde: Forsikring & Pension
3 min
18.11.2024
Hvad betyder præmie? Og hvad med selvrisiko? Få styr på de mange forsikringsudtryk
Når du læser forskellige forsikringspapirer eller taler med en forsikringsspecialist, vil du blive mødt af mange begreber og udtryk, der måske ikke giver mening, hvis du ikke kender dem i forvejen. Det kan eksempelvis være:
Selvrisiko
Selvrisikoen er den risiko, du selv har, hvis der sker en skade. Du kan f.eks. vælge at have en selvrisiko på 1.000 kr. på dine indbogenstande. Sker der så en skade, dækker forsikringsselskabet først, når erstatningen er højere end 1.000 kr. De fleste forsikringer har en selvrisiko. Jo højere selvrisiko, jo lavere præmie kan du få på en forsikring.
Præmie
En præmie i forsikringssprog betyder betaling. En præmie betaler du ofte én gang om året, men du har som regel mulighed for at dele præmien op i mindre beløb og betale f.eks. to gange om året, hvis det er nemmere for dig. Nogle forsikringsselskaber tilbyder også, at du kan betale hver måned, så præmien bliver fordelt på 12 mdr.
Police
Policen er din kontrakt med forsikringsselskabet – og altså det juridiske dokument, der giver dig overblik over, hvilke forsikringer du har. Det er derfor også i policen, du kan læse, hvilke vilkår og krav der skal være opfyldt for, at du kan få erstatning og få forsikringssummen udbetalt.
Forsæt
Forsæt betyder, at noget er sket ’med vilje’. Når du melder en skade, ulykke eller lignende til dit forsikringsselskab, og selskabet mener, at du har gjort noget forsætligt – altså med vilje – så kan det gøre en stor forskel i forhold til, om du kan få hele, noget af eller måske intet af forsikringssummen udbetalt.
Forsikringssum
Forsikringssum er det beløb, du maksimalt kan få udbetalt fra forsikringsselskabet, hvis du har været ude for en ulykke, som din forsikring dækker. Det kan derfor også godt være, du ikke kan få hele forsikringssummen udbetalt, hvis du kommer ud for en ulykke, får en skade eller mister nogle ejendele m.m.