Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.ArticlePage.

Privat

Invester børneopsparingen – tidshorisonten er lang, og afkastet er skattefrit

2 min

23.08.2022

Hvis man vil have en børneopsparing til at vokse, så barnet til sin tid kan få mest muligt udbetalt, kan det være en fordel løbende at investere de penge, der er sparet op på kontoen.

Det er svært at finde penge, der er bedre egnede til at investere, end pengene på en børneopsparing. Og vælger man at investere pengene, kan det kan have stor betydning for, hvor meget opsparingen er vokset den dag, den skal udbetales.

Ved al investering skal man veje chancen for at få et afkast op mod risikoen ved at tabe på investeringen. Og en meget vigtig faktor i den sammenhæng er tidshorisonten – den periode, pengene er investeret.

Den lange tidshorisont er vigtig, fordi investeringer – hvis man husker at sprede dem tilstrækkeligt – historisk set altid er vokset, hvis man holder dem længe nok. Og det gode ved en børneopsparing er, at det jo netop er en opsparing, man har stående i lang tid. Falder værdien af investeringen i et år eller to, er der tid nok til, at man kan indhente det tabte.  

Der er også det gode ved at investere en børneopsparing, at afkastet er skattefrit. Det gælder ikke for andre opsparinger. Ikke engang for opsparing til pension.

Stigende inflation

Hvis man blot lader børneopsparingen stå, er der til gengæld ret stor sandsynlighed for, at den bliver mindre og mindre værd.

Det skyldes inflationen. Den har været lav nogle år, men er begyndt at stige betydeligt. Det bliver dyrere og dyrere at leve år for år, så når barnet skal have sin børneopsparing udbetalt langt ude i fremtiden, vil det højst sandsynligt kunne købe meget mindre for pengene, end det kan i dag. Med mindre altså, at pengene har været investeret og har givet et afkast, der er større end inflationen.

Det behøver ikke være svært eller tidskrævende at investere. Tal med rådgiveren i din filial. Din rådgiver kan hjælpe med forskellige muligheder for at investere børneopsparingen, uden at det er noget, I behøver bruge megen tid på.

Hvad siger reglerne?

Formelt set er reglerne for en børneopsparing, at den kan oprettes af barnets forældre, værge, bedsteforældre eller oldeforældre til børn mellem 0 og 14 år. Hvert barn må kun have én børneopsparing. Der kan i alt indbetales 6.000 kr. om året på børneopsparingen, og der kan højst indbetales 72.000 kr. i alt, og jo før man kommer i gang med indbetalingerne og eventuelt rammer dette loft, jo længere tid har investeringerne mulighed for at vokse sig større til gavn for barnet.

Opsparingen skal udbetales, når barnet er mellem 14 og 21 år.

Invester dit barns børneopsparing med Lokal Puljeinvest

Overvejer du at investere dit barns børneopsparing, er det derfor en fordel at starte så tidligt som mulig. Indbetaler du fx 6.000 kr. på børneopsparingen hvert år de første 12 år af dit barns liv – og investerer opsparingen, er der mulighed for, at opsparingen kan vokse væsentlig mere, indtil barnet er 21 år, end hvis du først starter med at indbetale til – og investere – børneopsparingen, når barnet er fyldt 6 år.

En nem og enkel måde at investere dit barns børneopsparing er gennem Lokal Puljeinvest. Her bliver din investering løbende plejet af professionelle specialister, der arbejder for, at dit barn får så meget som muligt ud af investeringen. På den måde skal du ikke selv stå for den løbende pleje af investeringen.

Lokal Puljeinvests hjemmeside kan du læse mere, og du kan også beregne, hvad 6.000 kr. årligt de første 12 år kan blive til, alt afhængig af hvilken risiko du ønsker.

2 min

23.08.2022

Den lange tidshorisont er vigtig, fordi investeringer – hvis man husker at sprede dem tilstrækkeligt – historisk set altid er vokset, hvis man holder dem længe nok.

Group 125

Robert Krogh Lauridsen

Afdelingsdirektør Formue og Investering

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner