Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.ArticlePage.

Privat

Den nye boligskat – panik eller koldt vand i blodet?

2 min

26.10.2023

De nye ejendomsvurderinger har fået panikken til at brede sig blandt mange boligejere. For langt de fleste boligejere vil den nye boligskattereform, der træder i kraft pr. 1. januar 2024, ikke få den store betydning - eller ligefrem være positiv – for beskatningen af ens bolig. Der er dog et par ting, man skal være opmærksom på, uanset om man er boligejer eller ønsker at købe ny bolig.

Spørgsmålene er mange, og forvirringen er stor, efter den nye boligskattereform for nylig blev offentliggjort, og de foreløbige ejendomsvurderinger har skabt usikkerhed for fremtiden blandt boligejere. Men selvom værdien på ens bolig stiger, så nedsættes skattesatserne samtidig markant, og størstedelen af de danske boligejere skal betale mindre i boligskat fra 2024. Med den nye boligskat er der dog nogle punkter, som kræver ekstra overvejelse for boligejere.

Skatterabat og indefrysningslån

Nogle boligejere ser ind i høje skattestigninger, når reformen træder i kraft fra årsskiftet. Til gengæld får de boligejere en skatterabat, som følger ejeren til den dag, boligen bliver solgt. Med skatterabatten kommer du ikke til at betale mere i skat, end du gør i dag efter de nuværende regler.

Du skal dog være opmærksom på, at der fremadrettet løbende kommer nye ejendomsvurderinger hvert andet år, og stiger din bolig fremadrettet yderligere i værdi, får du ikke skatterabat af den yderligere stigning. Her er det i stedet muligt at tage et indefrysningslån, som først skal betales tilbage den dag, du sælger din bolig. Indefrysningslånet er efter de nye regler ikke længere rentefrit, og det kan få en vis økonomisk betydning på den lange bane.

Har du mulighed for at betale din boligskat og undgå et indefrysningslån, vil det derfor være det mest økonomisk fordelagtige. Men har du fx en lav indkomst, kan en indefrysning give dig mere luft i økonomien nu og her, og har du dyr gæld, kan det være en fordel at betale hurtigere af på gælden og vælge at indefryse boligskatten.

Renovere, sælge eller købe inden 1. januar 2024?

Har du kig på en bolig i et område, hvor boligskatten stiger, kan det være en god idé at få lukket handlen. Du skal nemlig holde dig for øje, at du kun kan få skatterabatten, hvis du overtager din nye bolig inden 1. januar 2024. Det er altså ikke nok at have indgået handlen inden årsskiftet. Det sætter et vist tidspres på processen og får flere til at spekulere i, om man kan indgå en aftale med sælger om hurtig overtagelse. Man bør dog overveje, om det kan svare sig i forhold til, hvor meget man sparer på boligskat kontra udgifter til to boliger i en periode.

Er du ved at bygge nyt eller renovere din bolig, og du ved, at boligskatten stiger på din bolig, er det vigtigt, at du har færdigmeldt dit nybyggeri eller din renovering til kommunen senest til nytår for, at du kan opnå skatterabatten.

Slå koldt vand i blodet

Mit bedste råd er at slå koldt vand i blodet, da boligskatten vil falde for langt de fleste boligejere. Er du i tvivl, kan du gå på Vurderingsportalen og slå den pågældende bolig op. Her finder du også svar på mange af dine spørgsmål og et kort over de områder, hvor boligskatten stiger.

Og drømmer du om at købe bolig, så tag først og fremmest fat i din bankrådgiver, så du kan få regnet på dine muligheder. Det kan have betydning for hvilke områder, du kan kigge bolig i, og hvor meget du kan købe for.

2 min

26.10.2023

Mit bedste råd er at slå koldt vand i blodet, da boligskatten vil falde for langt de fleste boligejere.

Group 125

Lene Dokkedal

Boligkonsulent

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner