Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.ArticlePage.

Erhverv

Taler I om cybersikkerhed i din virksomhed?

2 min

29.09.2023

Cyberangreb. Vi hører ordet igen og igen i medierne. Problemet kan dog forekomme fjernt, hvis din arbejdsplads ikke hører til en af de mange virksomheder, der har haft de ubudne gæster inde i eget it-system. Men der er grund til at tale om udfordringen, så alle medarbejdere er godt klædt på.

Arbejdede man ikke allerede digitalt inden COVID-19, så medførte pandemien i stor grad, at mange virksomheder hoppede på digitaliseringsvognen. Til gengæld er virksomhedernes tiltag inden for it-sikkerhed ikke fulgt med i samme grad. Det forøger risikoen for at blive ramt. Det er altså ikke længere et spørgsmål om ”hvis”, men om ”hvornår”, ens virksomhed bliver udsat for et angreb. Og her er særligt små og mellemstore virksomheder kommet i de it-kriminelles søgelys, da mange er sårbare over for cyberangreb.

Man bør spørge sig selv: Hvilket sikkerhedsniveau har vi i dag, og hvordan sikrer vi os, at vi ikke bliver ramt af et cyberangreb? Har vi en beredskabsplan, hvis vi bliver ramt? Hvilke procedurer har vi, når vi gennemfører betalinger? Det er vigtigt, at medarbejderne ved hvilken plan, I tager ned fra hylden, når angrebet rammer. For her er det altafgørende, at I reagerer og agerer hurtigt og knivskarpt på kort tid.

Men sker det for os? Statistikken og tendenserne peger på, at sandsynligheden er stor. Tal derfor om risikoen og brug mediernes omtale som anledning til at få understreget, at risikoen er reel, og at angrebene også kan ramme jer – og ikke blot er noget, man omtaler i medierne. Tal med alle medarbejdere om de eksempler, der bliver omtalt – og hvordan I kan gardere jer mod, at det ikke sker hos jer?

Har I ikke en it-ansvarlig i virksomheden, så tag fat i andre i jeres professionelle netværk og blandt jeres nære samarbejdspartnere. Hvad oplever de, og hvad har de gjort for at gardere sig? Brug også jeres brancheforening og find gode råd og vejledning på sikkerdigital.dk.

Derudover er der også god hjælp at hente der, hvor I har tegnet virksomhedens forsikringer og i jeres bank. Her kan I bl.a. få rådgivning om processer for betalingsløsninger, hvordan mobil- og netbank bør være sat op, forsikringsmuligheder, og hvordan forsikringspolicen dækker, hvis virksomheden bliver udsat for et angreb.

Hvad er et cyberangreb?

Det kan være vanskeligt at forholde sig til, hvad et cyberangreb er. Så tal om, hvilke typer af angreb, medarbejderne kan blive udsat for på mobilen og computeren. Kender de fx til malware, phishing mails, ransomware, CEO-fraud, faktura-bedrageri, og forstår de vigtigheden af at have et godt password, og at det ikke bliver delt med andre? Gør det klart, at hvis vi ikke tager forholdsregler og følger sikkerhedsinstrukserne, er der en risiko for, at cyberkriminelle går ind i virksomhedens systemer og stjæler eller beskadiger data.

Og husk: De it-kriminelle er dygtige og kommer hurtigt et skridt foran, så brug de værktøjer, der er til rådighed i forsvaret mod de it-kriminelle.

2 min

29.09.2023

Gør det klart, at hvis vi ikke tager forholdsregler og følger sikkerhedsinstrukserne, er der en risiko for, at cyberkriminelle går ind i virksomhedens systemer og stjæler eller beskadiger data.

Group 125

Nicolai Fl. Frederiksen

Kundedirektør

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner