Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.ArticlePage.

Investering

Comeback i sigte for Small Cap?

2 min

16.07.2024

Der har været gode tider på aktiemarkedet i 2020’erne. Siden begyndelsen af 2020 er globale aktier målt ved det, der hedder MSCI-indekset, steget mere end 90 %. Der er dog afkastforskelle, som ikke mindst kommer til udtryk, når vi sammenligner kursudviklingen på små og store aktieselskaber. 

Aktiemarkedet kan opdeles i tre segmenter baseret på, hvor store selskaberne er målt på markedsværdi. De store selskaber kaldes ”Large Cap”, hvor vi finder verdens allerstørste selskaber med en markedsværdi på over 1 milliard euro.

I kategorien under Large Cap findes Mid Cap-selskaberne, der har en markedsværdi fra 150 millioner euro til 1 milliard euro. Nederst har vi så Small Cap-selskaberne med en markedsværdi på under 150 millioner euro. En af de stærkeste tendenser på aktiemarkedet de seneste år har været, at sværvægterne har klaret sig langt bedre på afkast end letvægterne.

Mens de små selskaber har leveret en stagnerende udvikling de seneste tre år, har de store selskaber buldret derudaf med en kursstigning i samme periode på 28 %. Vi skal tilbage til begyndelsen af årtusindet for at se en tilsvarende ringe performance relativt til Large Cap. Og det er ikke kun i USA, at de små selskaber har tabt kampen mod mastodonterne. Det samme billede tegner sig, når man ser på det europæiske børsmarked. Her har MSCI Europe Small Cap klaret sig markant ringere end det tilsvarende indeks for de store europæiske selskaber.

Ifølge lærebogslogikken påtager man sig som investor i mindre selskaber en større risiko, end hvis man investerer i et stort selskab. Det skyldes bl.a., at store selskaber har meget velafprøvede forretningsmodeller, og at deres aktier er de mest likvide – altså de mest let omsættelige – på markedet. For at investorerne skal være parate til at påtage sig den højere risiko, der er forbundet med de lidt mere uprøvede Small Cap-selskaber, vil man derfor forvente, at de får et højere afkast på deres investering. Det er altså denne sammenhæng, der er blevet udfordret de seneste år.

Faktorer, der har spillet ind på Small Caps tornerosesøvn er bl.a. bevægelsen mod store amerikanske teknologiselskaber, der med stærke markedspositioner og progressiv teknologiudvikling har leveret stor indtjeningsfremgang, hvilket har fået deres aktiekurser til at stige markant. Det har været med til at trække Large Cap-segmentet op. En anden årsag til, at Small Cap-aktierne halter bagud, er, at de generelt har en større rentefølsomhed end Large Cap. Den seneste periodes skiftende renteforventninger har på den baggrund ramt de små selskaber relativt hårdt. 40 % af de amerikanske Small Cap-selskaber er finansieret med en høj andel af korte og/eller variable lån. De seneste års høje renter og den længere tidshorisont på rentenedsættelser har dermed bremset Small Cap-selskabernes afkastudvikling både absolut og relativt set. 

Om der er et uudnyttet afkastpotentiale i Small Cap-selskaberne, afhænger af makroøkonomien og ikke mindst renteudviklingen. Lavere renter kombineret med stabil vækst vil være stærkt understøttende for de små selskaber. Men sættes renterne ned som reaktion på en vækstafmatning, vil det være negativt for aktiemarkedet. Rentenedsættelser er dermed ikke i sig selv en garanti for Small Cap-aktiernes succes. 

Tydeligt er det, at der ikke er et entydigt svar på, om man skal investere i Small Cap-selskaberne. Min anbefaling vil derfor være, at man kontakter sin bank og tager sin investeringsrådgiver med på råd. 

2 min

16.07.2024

Om der er et uudnyttet afkastpotentiale i Small Cap-selskaberne, afhænger af makroøkonomien og ikke mindst renteudviklingen. Lavere renter kombineret med stabil vækst vil være stærkt understøttende for de små selskaber.

Group 125

Robert Krogh Lauridsen

Afdelingsdirektør for Formue, Investering og Markets

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner